Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was 3 wyśmienite i całkowicie zdrowe przepisy na dzisiejsze słodkości od naszej specjalistki w dziedzinie psychodietetyki Marty Kierzkowską – Grzybek…
Tłusty Czwartek z Harmony Clinic


Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was 3 wyśmienite i całkowicie zdrowe przepisy na dzisiejsze słodkości od naszej specjalistki w dziedzinie psychodietetyki Marty Kierzkowską – Grzybek.
Pączki RAW
- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki mąki migdałowej,
- 150 g niesiarkowanych daktyli,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 duży dojrzały banan,
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- „puder” – zmiksowany cukier trzcinowy z wiórkami kokosowymi (1:2).
Wiórki, mąkę migdałową, siemię wkładamy do malaksera i mielimy na gładki proszek. Dodajemy przyprawy, daktyle i banana. Chwilę miksujemy. Do gotowej masy dodajemy kawałki posiekanej czekolady i dokładnie łączymy. Lepimy kule o średnicy ok. 4-5 cm i obtaczamy w „pudrze”.
Pieczone pączki
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki cukru (trzcinowego, ksylitolu),
- 2 łyżki oleju nierafinowanego,
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (owsiane, migdałowe),
- 1 jajko,
- domowe powidła.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, olej oraz mleko. Łączymy dokładnie składniki. Wyjdzie nam kleiste ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ale nie ugniatamy więcej, aby miało jak najwięcej powietrza w sobie. Delikatnie rozpłaszczamy na grubość ok. 3 cm i wykrawamy szklanką kółeczka. Przekładamy na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 10 min. Po upieczeniu wypełniamy gorące pączki powidłami.
Faworki bananowe (bez mleka i jaj)
- 1 banan,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki wrzącej wody,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 szklanki mąki orkiszowej/owsianej.
Siemię lniane mielimy w młynku i zalewamy wrzącą wodą, a następnie zostawiamy do
ostudzenia.Z mąki, siemienia, banana, cukru i octu zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok.
1-2 mm. Kroimy na paseczki i robimy faworki. Wkładamy do piekarnika w temp. 180 C i czekamy
do zarumienienia.
Życzymy smacznego!