Tłusty Czwartek z Harmony Clinic

Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was 3 wyśmienite i całkowicie zdrowe przepisy na dzisiejsze słodkości od naszej specjalistki w dziedzinie psychodietetyki Marty Kierzkowską – Grzybek…

Tlusty-czwartek-Harmony-Clinic

Z okazji Tłustego Czwartku mamy dla Was 3 wyśmienite i całkowicie zdrowe przepisy na dzisiejsze słodkości od naszej specjalistki w dziedzinie psychodietetyki Marty Kierzkowską – Grzybek.

Pączki RAW

  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej,
  • 150 g niesiarkowanych daktyli,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • „puder” – zmiksowany cukier trzcinowy z wiórkami kokosowymi (1:2).

Wiórki, mąkę migdałową, siemię wkładamy do malaksera i mielimy na gładki proszek. Dodajemy przyprawy, daktyle i banana. Chwilę miksujemy. Do gotowej masy dodajemy kawałki posiekanej czekolady i dokładnie łączymy. Lepimy kule o średnicy ok. 4-5 cm i obtaczamy w „pudrze”.

Pieczone pączki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki cukru (trzcinowego, ksylitolu),
  • 2 łyżki oleju nierafinowanego,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (owsiane, migdałowe),
  • 1 jajko,
  • domowe powidła.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, olej oraz mleko. Łączymy dokładnie składniki. Wyjdzie nam kleiste ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ale nie ugniatamy więcej, aby miało jak najwięcej powietrza w sobie. Delikatnie rozpłaszczamy na grubość ok. 3 cm i wykrawamy szklanką kółeczka. Przekładamy na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 10 min. Po upieczeniu wypełniamy gorące pączki powidłami.

Faworki bananowe (bez mleka i jaj)

  • 1 banan,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1/3 szklanki wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/owsianej.

Siemię lniane mielimy w młynku i zalewamy wrzącą wodą, a następnie zostawiamy do
ostudzenia.Z mąki, siemienia, banana, cukru i octu zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok.
1-2 mm. Kroimy na paseczki i robimy faworki. Wkładamy do piekarnika w temp. 180 C i czekamy
do zarumienienia.

Życzymy smacznego!