Z okazji dnia Św. Walentego mamy dla Państwa specjalnie na tę okazję skomponowaną mieszankę olejków zapachowych

Jagodlin (YlangYlang) znaczy „kwiat kwiatów”. Łoża nowożeńców posypywane były kwiatami YlangYlang w noc poślubną…

Linia-zapachowa-Harmony-Clinic

ZAKOCHAJ SIĘ z HARMONY CLINIC – PODRÓŻ DO AZJI

JAGODLIN eng. YlangYlang (Canangaodorata) 15ml

1

Jagodlin (YlangYlang) znaczy „kwiat kwiatów”. Łoża nowożeńców posypywane były kwiatami YlangYlang w noc poślubną. Roślina pochodzi z wysp Komory na Oceanie Indyjskim, Indonezji i Filipin. Olejek uzyskuje się w wyniku parowej destylacji kwitnących kwiatów. Kwiaty zbierane są wczesnym rankiem w celu maksymalizacji wydzielania olejku eterycznego. Najwyższą jakość olejków uzyskuje się z pierwszej destylacji.

Jak że olejek YlangYlang wpływa na utrzymanie męsko-żeńskiej równowagi energetycznej, można zatem lepiej dostroić się duchowo oraz osiągnąć większe skupienie myśli oddzielając tym samym wiecznie obecne negatywne częstotliwości. Może to pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, opanować i wyciszyć szybkie oddychanie, frustracje. Olejek YlangYlang pozwala przywrócić równowagę różnych funkcji serca. Wspomaga proces leczenia impotencji oraz pomaga przy problemach jelitowych, szoku oraz problemach skórnych.

Zastosowanie:

  • arytmia serca,
  • problemy z układem sercowym,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • niepokój,
  • impotencja,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • depresja,
  • zmęczenie psychiczne,
  • utrata włosów,
  • ciężki oddech,
  • bezsenność,
  • palpitacja (kołatanie) serca,
  • użądlenia owadów,
  • częstoskurcz.

Działanie:

Wpływa na wzrost energii seksualnej wzmacniając tym samym wzajemne związki dodając im głębszy zmysłowy i duchowy wymiar, YlangYlang może pobudzać do lepszej pracy gruczoł nadnercza, uspokaja i relaksuje; pomaga tonować złość i potencjalny niepohamowany gniew oraz brak szacunku do samego siebie; przywraca poczucie miłości własnej, zaufania, radości i spokoju.

PACZULI eng. Patchouli (Pogostemoncablin) 15ml

Paczuli (Patchouli) wykorzystywano od dawna ze względu na niezwykle korzystne działanie na skórę. Przeciwdziała i pomaga przy pomarszczeniach i popękaniu skóry. Głównie działa jako tonik, czyli wzmacnia, pobudza i wspomaga system trawienny. Jest także olejkiem zwalczającym mikroby. Jest antyseptyczny, odkażający i przeciwzapalny. Pomaga przy świądzie, łagodzi świerzbienie skóry. Przeciwdziała zakrzepom krwi, rozrzedzają.

Działanie:
zmniejsza ilość trujących substancji w organizmie, działa detoksykująco, pomaga także przy Trądziku, powściąga apetyt, pomaga przy ugryzieniach owadów i węży, jest pomocny w przypadkucellulitisu,  przekrwieniach, łupieżu, depresji, wspomaga system trawienny,   łagodzi swędzenie w ogniskach zapalnych, poprawia stan skóry np. popękania, łuszczenie się, pomaga w przypadkach zatrzymania płynów w organizmie, jest doskonały na sączące, nie gojące się rany, zmniejsza wagę ciała, przeciwdziała zmarszczkom.

Wskazania:

  • alergie,
  • zapalenia skóry,
  • egzema,
  • wypryski,
  • hemoroidy,
  • regeneracja tkanki

Jakstosować:
Rozzpylaćlub wmasowywać na określone punkty ciała

Wpływ aromatu:
Pozwala opanować emocje, łagodzi i relaksuje, pozwala zredukować lęk i poczucie zagrożenia, silnie wpływa na sferę seksualną/ jest znanym od dawna afrodyzjakiem/ oddziałuje na fizyczną energię stymuluje ją i powiększa, wpływa na struktury myślenia i wytwarza silną pozytywną aurę wokół człowieka, jeden z niewielu olejków który zmienia bukiet zapachowy. Bardzo często używany jako składnik wielu wykwintnych perfum.

Uwagi:

Olejek bezpieczny dla dzieci powyżej 2 lat.

(ENG) Patchoulioilhasaneasilyrecognizablerichmusky-sweetfragrance. It canhave a grounding, balancingeffect on the emotionswhileprovidingexcellentmoodsupport. Patchouliisalsowidelyused for wounds and tissuerepair, as well as in skin carepreparations for these same properties. For aromatic, topical, ordietaryuse.

GERANIUM (Pelargoniumgraveolens) 15ml

3

Olejek geraniowy (Geranium) otrzymuje się na drodze destylacji parowej z liści pelargonii, a ściślej z liści jednego gatunku pelargonii – Pelargoniumodorantissimun (i może jeszcze dwóch odmian). Pelargonie są czasem nazywane geraniami, lecz nazwa ta jest oczywiście niewłaściwa. 

Olejek geraniowy ma piękną jasnozieloną barwę, a jego zapach również można by określić jako „zielony”. Zapach ten przypomina nieco woń olejku różanego, zwłaszcza jeśli wydestylowano go z odmiany Pelar-goniumcapitatum, lub różano-geraniowego, chociaż człowiek o czułym powonieniu nigdy nie pomyli tych aromatów. W przemyśle kosmetycznym często używa się olejku geraniowego do fałszowania wyrobów, które powinny zawierać znacznie droższy olejek różany.

Dzięki swojemu niemal neutralnemu zapachowi olejek geraniowy zajmuje pozycję między słodkim olejkiem różanym a ostrym bergamotowym, dlatego też można go mieszać z wieloma innymi olejkami, zwłaszcza z bergamotowymi lawendowym.

Działania:
Jak niemal wszystkie olejki kwiatowe, olejek geraniowy ma działanie antydepresyjne i antyseptyczne oraz właściwości ściągające i hemostatyczne, to znaczy powstrzymujące krwawienia, może więc być bardzo pomocny w leczeniu wszelkich zranień (ułatwia szybkie gojenie). Stosuje się go również do pielęgnacji skóry z powodu pięknego zapachu, właściwości ściągających i anty septycznych oraz ze względu na zdolność regulowania poziomu łoju produkowanego przez skórę. Działa bardzo korzystnie na cery nadmiernie suche oraz nadmiernie tłuste, a także cery mieszane (suche z tłustymi partiami), których pielęgnacja jest wyjątkowo kłopotliwa.

Stosowanie:
Owo równoważące działanie wypływa z faktu, że olejek geraniowy stymuluje pracę kory nadnerczy. Hormony wydzielane przez korę nadnerczy mają przede wszystkim charakter regulatorów, które zarządzają produkcją hormonów wytwarzanych przez inne organy, także produkcją męskich i żeńskich hormonów płciowych. Olejek geraniowy jest bardzo skuteczny w leczeniu dolegliwości związanych z menopauzą i innymi stanami wynikającymi z zachwiania równowagi hormonalnej w organizmie, przynosi też ulgę w stanach napięć przedmenstrualnych (dużą rolę odgrywają tu jego właściwości moczopędne, powoduje on bowiem usuwanie płynów, które gromadzą się nadmiernie w organizmach wielu kobiet w okresie przedmiesiączkowym).

Olejek geraniowy stymuluje pracę układu limfatycznego, co w połączeniu z właściwościami moczopędnymi czyni go świetnym środkiem w leczeniu cellulitis, puchlin wodnych, zatrzymania płynów i obrzęków stawów.
Jego działanie odwadniające jest efektem tonizującego wpływu olejku na nerki i wątrobę równocześnie.
Używany jest w leczeniu żółtaczki, kamieni nerkowych i najróżniejszych infekcji dróg moczowych. Jest także dobrym antyseptykiem do pielęgnacji jamy ustnej, leczenia bólu gardła, owrzodzeń i innych infekcji dziąseł.

Olejek geraniowy jest cennym środkiem antydepresyjnym. Olejek geraniowy jest składnikiem wielu środków przeciwko insektom, w których występuje w połączeniu z olejkiem bergamotowym i cytrynowym.

Dyfuzowanie olejku geraniowego, pozwala uchronić dom przed nalotami much w lecie, pozostawiając jednocześnie przyjemny słodkawy zapach. W starożytności uważano olejek geraniowy za silny środek leczniczy, który leczy złamania, a nawet nowotwory.

(ENG) Geranium offersoutstandingbenefits for soothing skin and is a common ingredient in many skin care products. Alsouseful for joint support and tempering minor aches and pains, geranium’scalmingeffectsmakeit a popular choice for manyessentialoilusers. For aromaticortopicaluse.